Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Δήμος Πύλου – Νέστορος: Τέλος στην ομηρία επενδυτών και ιδιοκτητών γης

Με πρόταση της ελάσσονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Πύλου – Νέστορος μπήκε τέλος στο «μπλόκο» της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας και της Πολεοδομίας του Δήμου στην ανάπτυξη παραθεριστικών κατοικιών και ξενοδοχείων. 

Τέλος στην ιδιότυπη ομηρία εκατοντάδων ιδιοκτητών γης και επίδοξων επενδυτών τουριστικών ακινήτων μπήκε στο δήμο Πύλου – Νέστορος, καθώς μετά από πρόταση της ελάσσονος μειοψηφίας το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να μην δέχεται τις γνωμοδοτήσεις της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, οι οποίες μπλόκαραν την ανάπτυξη ξενοδοχειακών μονάδων και παραθεριστικών κατοικιών στην περιοχή.

Οι γνωμοδοτήσεις

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν ιδιοκτήτες γης, αλλά και εν δυνάμει επενδυτές στην περιοχή του δήμου Πύλου – Νέστορος είχε μπει απαγορευτικό στη δόμηση παραθεριστικών κατοικιών και ξενοδοχειακών μονάδων, καθώς η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης, με σχετικές γνωμοδοτήσεις προς την πολεοδομία του Δήμου, απαγόρευε την έκδοση οικοδομικής άδειας με πρόσχημα ότι τα οικόπεδα βρίσκονται σε ζώνες υψηλής παραγωγικότητας. Σημειώνεται ότι στην περιοχή δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο που να καθορίζει ζώνες υψηλής παραγωγικότητας και γι’ αυτό η Διεύθυνση της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας εξέδιδε γνωμοδοτήσεις και όχι αποφάσεις. 

Ωστόσο, για άγνωστο λόγο, η πολεοδομία του δήμου Πύλου – Νέστορος έκανε δεκτές τις εν λόγω γνωμοδοτήσεις με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εκδοθούν οι οικοδομικές άδειες. Η συγκεκριμένη πρακτική είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, καθώς όσοι επιθυμούσαν να επενδύσουν στην περιοχή έβλεπαν τις αρμόδιες υπηρεσίες να τους γυρνούν την πλάτη. Σύμφωνα με γνώστες της αγοράς των παραθεριστικών κατοικιών το τελευταίο διάστημα, με «πάτημα’ τις γνωμοδοτήσεις της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, είχαν «παγώσει» περίπου 60 αιτήσεις δόμησης στην περιοχή.

Παρέμβαση της μειοψηφίας

Παρότι το συγκεκριμένο ζήτημα αφορά την ανάπτυξη της οικονομίας του δήμου Πύλου – Νέστορος η δημοτική αρχή δεν είχε αναλάβει καμία πρωτοβουλία για την επίλυσή του. Αντιθέτως, σχετική πρωτοβουλία ανέλαβε ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, Ηλίας Κανάκης, και η παράταξή του, η ο οποία έθεσε το συγκεκριμένο ζήτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Έτσι, μετά την πίεση της παράταξης του κ. Κανάκη, αλλά και ιδιοκτητών γης της περιοχής η δημοτική αρχή αναγκάστηκε να υπερψηφίσει την πρόταση της ελάσσονος μειοψηφίας και να μην γίνονται αποδεκτές από την πολεοδομία του Δήμου οι γνωμοδοτήσεις της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΠΑΝΩ