13/9/1986: 35 χρόνια από τον καταστροφικό σεισμό που ισοπέδωσε την Καλαμάτα (φωτο & video)

13 Σεπτεμβρίου 2021

35 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το Σάββατο της 13ης Σεπτεμβρίου του 1986. Το ρολόι έδειχνε 20:21 όταν ο Εγκέλαδος χτύπησε την Καλαμάτα με μια δόνηση της τάξεως των 6.2 Ρίχτερ.

Ο απολογισμός βαρύς: 22 νεκροί, 300 τραυματίες, το 70% των κτιρίων κρίνεται ακατάλληλο για χρήση. Δύο μέρες μετά, την 15η Σεπτεμβρίου, ακολουθεί ένας ακόμα σεισμός. Η ένταση της δόνησης είναι 5.6 Ρίχτερ και ο Εγκέλαδος αποτελειώνει την Καλαμάτα.

Οι δείκτες του ρολογιού της Υπαπαντής «κολλημένοι» στην ώρα του καταστροφικού σεισμού:

Η ιστορική εκκλησία των Αγίων Αποστόλων μέσα σε λίγα λεπτά μετατράπηκε σε συντρίμμια:

Η οδός Αριστομένους. Ο κεντρικότερο δρόμος της Καλαμάτας λίγες ώρες μετά τους καταστροφικούς σεισμούς:

Διάσωση εγκλωβισμένης από τα ερείπια. Ακόμα και σήμερα, όσοι έζησαν τον σεισμό του 1986, μνημονεύουν τους ηρωικούς πυροσβέστες και τους ηρωικούς κατοίκους της πόλης:

Η πολυκατοικία στην περιοχή «Νησάκι», η οποία κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος:

Ένα σπίτι «χάσκει» λίγο μετά την καταστροφή. Μέσα σε λίγα λεπτά χιλιάδες Καλαματιανοί έχασαν τα σπίτια τους και αναγκάστηκαν επί χρόνια να μείνουν σε σκηνές και σε λυόμενα:

Ο σεισμός της 13ης Σεπτεμβρίου του 1986 είναι συνυφασμένος με δύο πλοία. Το πρώτο είναι το πλοίο «Πάρος», το οποίο θα ένωνε για πρώτη φορά την Πελοπόννησο με την Κρήτη, καθώς θα εκτελούσε το δρομολόγιο Καλαμάτα – Καστέλι. Τα εγκαίνια της ακτοπλοϊκής σύνδεσης συνέπεσαν με τον σεισμό της 13ης Σεπτεμβρίου.

Ένα ακόμα πλοίο, το οποίο είναι συνυφασμένο με τον σεισμό της Καλαμάτας είναι το «Μαριάννα», το οποίο έφτασε στη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα, προκειμένου να στεγάσει δεκάδες Καλαματιανούς που είχαν χάσει τα σπίτια τους.

Μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου ένα πρωτοφανές κίνημα από το εξωτερικό και το εσωτερικό εκδηλώνεται με στόχο τη στήριξη των κατοίκων της Καλαμάτας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κινητοποίησης η συναυλία που δόθηκε στο ΟΑΚΑ με τη συμμετοχή των μεγαλύτερων ονομάτων της ελληνικής μουσικής: Αλεξίου, Μοσχολιού, Κηλαηδόνης, Πάριος, Διονυσίου, Γαλάνη, Παπακωνσταντίνου είναι μερικά μόνο από τα ονόματα που συμμετείχαν σε εκείνη τη συναυλία. Video αφιέρωμα στους καταστροφικούς σιεσμούς: 

Navarino Agora
Δωρεάν Ψηφιακή Μαστρογραφία
Δουλειά για Σένα - dypa.gov.gr
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα
myΔΕΗ

ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Εν αναμονή του διαγωνισμού: Στους άμεσους στόχους της κυβέρνησης η αξιοποίηση της μαρίνας της Πύλου

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Η Καλαμάτα τίμησε τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στον σεισμό του 1986

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΆΛΛΑ

Απομακρύνεται η σαχαριανή σκόνη – Τι δείχνουν τα προγνωστικά στοιχεία – Εικόνες από την Καλαμάτα

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του συστήματος DUST/METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το ισχυρό επεισόδιο μεταφοράς Σαχαριανής σκόνης, με την ονομασία «Minerva Red», που εκδηλώνεται στη

Μητροπολίτης Μεσσηνίας: «Η Εκκλησία έχει κάνει κατά καιρούς πάρα πολλά ανοίγματα, αλλά δεν μπορεί να κάνει εκπτώσεις»

Στην εκπομπή « Σήμερα» του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ φιλοξενήθηκε την Τετάρτη ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος. O Μητροπολίτης Μεσσηνίας αναφέρθηκε στον νόμο

«Πνίγηκε» στη σκόνη η Καλαμάτα -Ξεπέρασαν τα 8 μποφόρ οι ριπές ανέμου – Τους 30 βαθμούς Κελσίου έφτασε η θερμοκρασία [φωτογραφίες]

Η συγκέντρωση μεγάλων ποσοτήτων σκόνης στην ατμόσφαιρα, οι ισχυροί άνεμοι και η υψηλή θερμοκρασία έχουν δημιουργήσει αποπνικτική ατμόσφαιρα στη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα. «Πνιγμένη»

Δείτε επίσης