«Φρένο» Νίκα σε Μπένο: Η «Μοριάς» της Περιφέρειας …καπέλο στο «Διάζωμα» του πρώην υπουργού

/

Σοβαρή μετατόπιση στις θέσεις του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα, συνιστά η ανακοίνωση της Περιφέρειας, σε σχέση με το έργο της ολιστικής ανάπτυξης του άξονα του πολιτισμού της Πελοποννήσου.

Στη συγκεκριμένη δράση έχει εμπλακεί το «Διάζωμα», ωστόσο, φαίνεται ότι η περιφέρεια Πελοποννήσου αλλάζει στάση, σχετικά με το ποιος φορέας θα είναι εκείνος που θα έχει την τελική ευθύνη του.

Έτσι, από τους …πανηγυρισμούς των προηγούμενων μηνών ο κ. Νίκας πέρασε στο στάδιο των ενστάσεων και των αστερίσκων, καθώς όπως όλα δείχνουν επιθυμεί τον καθοριστικό ρόλο στο συγκεκριμένο έργο να τον έχει η νέα αναπτυξιακή εταιρεία της Περιφέρειας, η «Μοριάς Α.Ε.».

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση της περιφέρειας Πελοποννήσου, με αφορμή τηλεδιάσκεψη που έγινε για το συγκεκριμένο έργο, ο κ. Νίκας θέτει μια σειρά από ζητήματα που σχετίζονται με τη συνεργασία του υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας και του Διαζώματος.

Ο κ. Νίκας κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ξεκαθάρισε ότι είναι «απολύτως συγκεκριμένες οι δυνατότητες για χρηματοδότηση από την πλευρά της Περιφέρειας» και ότι «η οποιαδήποτε συνεργασία δεν μπορεί να υπερβαίνει θεσμοθετημένες αρμοδιότητες, τόσο σε επίπεδο Περιφέρειας, όσο και σε επίπεδο δήμων». Μάλιστα, ξεκαθαρίζοντας περαιτέρω τη θέση του και στέλνοντας ακόμα πιο ηχηρό μήνυμα στον Σταύρο Μπένο, ο κ. Νίκας δήλωσε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει ένα όργανο οι αρμοδιότητες του οποίου θα υπερβαίνουν αυτές των Περιφερειών και των δήμων».

Επιπλέον, αφού ο κ. Νίκας ξεδιάλυνε απόλυτα το ζήτημα των αρμοδιοτήτων, έθεσε στο τραπέζι και το ζήτημα της ενίσχυσης της «Μοριάς Α.Ε.», στέλνοντας ακόμα πιο σαφές μήνυμα για τις επιδιώξεις του.

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου:

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας μετείχε το βράδυ σήμερα, Παρασκευή 26 Νοεμβρίου, σε ευρεία τηλεδιάσκεψη με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τον πρόεδρο του σωματείου “Διάζωμα” Σταύρο Μπένο και στελέχη των τριών πιο πάνω φορέων.

Κατά την δίωρη και πλέον διάσκεψη συζητήθηκαν οι προτάσεις που έχουν γίνει από το “Διάζωμα” όσον αφορά στη συνεργασία για την ολιστική ανάπτυξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου με άξονα τον πολιτισμό.

Ως Περιφέρεια, δήλωσε ο Π. Νίκας, ζητήσαμε να μας αποσταλεί έγγραφη εισήγηση σχετικά με την τριμερή επιτροπή που προτείνει το σωματείο -στην οποία θα μετέχουν εκπρόσωποι από το “Διάζωμα”, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το υπουργείο Πολιτισμού- η οποία θα εξετάσει λεπτομερώς τη συνεργασία μεταξύ των εν λόγω φορέων.

Ο περιφερειάρχης τόνισε παράλληλα πως είναι απολύτως συγκεκριμένες οι δυνατότητες για χρηματοδότηση από την πλευρά της Περιφέρειας, πάντα μετά από σχετική πρόταση και με τη συνεργασία του υπουργείου Πολιτισμού. Παρατήρησε επίσης ότι η οποιαδήποτε συνεργασία δεν μπορεί να υπερβαίνει θεσμοθετημένες αρμοδιότητες, τόσο σε επίπεδο Περιφέρειας, όσο και σε επίπεδο δήμων -“δεν μπορεί δηλαδή να υπάρξει ένα όργανο οι αρμοδιότητες του οποίου θα υπερβαίνουν αυτές των Περιφερειών και των δήμων”, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.

Ο Π. Νίκας δήλωσε ότι η Περιφέρεια βλέπει θετικά τη συμμετοχή της σε αυτή την επιτροπή, έργο της οποίας θα είναι να συγκεκριμενοποιήσει τι ακριβώς προτείνεται, καθώς επίσης και το κόστος της συγκεκριμένης πρότασης.

Αναφέρθηκε, τέλος, ο περιφερειάρχης και στην παρατήρηση που έγινε πριν λίγες ημέρες, στην Τρίπολη, από τον Κάρστεν Ράσμουσεν επικεφαλής του τμήματος Ελλάδος – Κύπρου της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής (DG REGIO) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την μείωση του αριθμού των σχεδίων ΟΧΕ (Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις), όπως επίσης και στην προοπτική που ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε για ενίσχυση της “Μοριάς Α.Ε.”

Από την πλευρά της, η υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη δήλωσε σύμφωνη κατ’ αρχήν με την τριμερή επιτροπή, τονίζοντας ωστόσο ότι το υπουργείο ζητεί να προταθούν συγκεκριμένα πράγματα.

*Κεντρική φωτογραφία: Στιγμιότυπο από την τηλεδιάσκεψη

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Βόμβα στην περιφέρεια Πελοποννήσου: Στο …μικροσκόπιο η Σύμπραξη της διαχείρισης των απορριμμάτων

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Οι δεύτερες σκέψεις του Νίκα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Βασιλόπουλος για επέτειο 23ης Μαρτίου: Είμαι υπερήφανος για την συμβολή της πόλης μας στο Αγώνα του ’21 – Είμαι υπερήφανος και για τις προόδους του σύγχρονου Δήμου μας

Δήλωση, με αφορμή τον εορτασμό της επετείου της 23ης Μαρτίου, έκανε ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος.