«Φρένο» Νίκα σε Μπένο: Η «Μοριάς» της Περιφέρειας …καπέλο στο «Διάζωμα» του πρώην υπουργού

Σοβαρή μετατόπιση στις θέσεις του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα, συνιστά η ανακοίνωση της Περιφέρειας, σε σχέση με το έργο της ολιστικής ανάπτυξης του άξονα του πολιτισμού της Πελοποννήσου.

Στη συγκεκριμένη δράση έχει εμπλακεί το «Διάζωμα», ωστόσο, φαίνεται ότι η περιφέρεια Πελοποννήσου αλλάζει στάση, σχετικά με το ποιος φορέας θα είναι εκείνος που θα έχει την τελική ευθύνη του.

Έτσι, από τους …πανηγυρισμούς των προηγούμενων μηνών ο κ. Νίκας πέρασε στο στάδιο των ενστάσεων και των αστερίσκων, καθώς όπως όλα δείχνουν επιθυμεί τον καθοριστικό ρόλο στο συγκεκριμένο έργο να τον έχει η νέα αναπτυξιακή εταιρεία της Περιφέρειας, η «Μοριάς Α.Ε.».

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση της περιφέρειας Πελοποννήσου, με αφορμή τηλεδιάσκεψη που έγινε για το συγκεκριμένο έργο, ο κ. Νίκας θέτει μια σειρά από ζητήματα που σχετίζονται με τη συνεργασία του υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας και του Διαζώματος.

Ο κ. Νίκας κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ξεκαθάρισε ότι είναι «απολύτως συγκεκριμένες οι δυνατότητες για χρηματοδότηση από την πλευρά της Περιφέρειας» και ότι «η οποιαδήποτε συνεργασία δεν μπορεί να υπερβαίνει θεσμοθετημένες αρμοδιότητες, τόσο σε επίπεδο Περιφέρειας, όσο και σε επίπεδο δήμων». Μάλιστα, ξεκαθαρίζοντας περαιτέρω τη θέση του και στέλνοντας ακόμα πιο ηχηρό μήνυμα στον Σταύρο Μπένο, ο κ. Νίκας δήλωσε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει ένα όργανο οι αρμοδιότητες του οποίου θα υπερβαίνουν αυτές των Περιφερειών και των δήμων».

Επιπλέον, αφού ο κ. Νίκας ξεδιάλυνε απόλυτα το ζήτημα των αρμοδιοτήτων, έθεσε στο τραπέζι και το ζήτημα της ενίσχυσης της «Μοριάς Α.Ε.», στέλνοντας ακόμα πιο σαφές μήνυμα για τις επιδιώξεις του.

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου:

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας μετείχε το βράδυ σήμερα, Παρασκευή 26 Νοεμβρίου, σε ευρεία τηλεδιάσκεψη με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τον πρόεδρο του σωματείου “Διάζωμα” Σταύρο Μπένο και στελέχη των τριών πιο πάνω φορέων.

Κατά την δίωρη και πλέον διάσκεψη συζητήθηκαν οι προτάσεις που έχουν γίνει από το “Διάζωμα” όσον αφορά στη συνεργασία για την ολιστική ανάπτυξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου με άξονα τον πολιτισμό.

Ως Περιφέρεια, δήλωσε ο Π. Νίκας, ζητήσαμε να μας αποσταλεί έγγραφη εισήγηση σχετικά με την τριμερή επιτροπή που προτείνει το σωματείο -στην οποία θα μετέχουν εκπρόσωποι από το “Διάζωμα”, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το υπουργείο Πολιτισμού- η οποία θα εξετάσει λεπτομερώς τη συνεργασία μεταξύ των εν λόγω φορέων.

Ο περιφερειάρχης τόνισε παράλληλα πως είναι απολύτως συγκεκριμένες οι δυνατότητες για χρηματοδότηση από την πλευρά της Περιφέρειας, πάντα μετά από σχετική πρόταση και με τη συνεργασία του υπουργείου Πολιτισμού. Παρατήρησε επίσης ότι η οποιαδήποτε συνεργασία δεν μπορεί να υπερβαίνει θεσμοθετημένες αρμοδιότητες, τόσο σε επίπεδο Περιφέρειας, όσο και σε επίπεδο δήμων -“δεν μπορεί δηλαδή να υπάρξει ένα όργανο οι αρμοδιότητες του οποίου θα υπερβαίνουν αυτές των Περιφερειών και των δήμων”, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.

Ο Π. Νίκας δήλωσε ότι η Περιφέρεια βλέπει θετικά τη συμμετοχή της σε αυτή την επιτροπή, έργο της οποίας θα είναι να συγκεκριμενοποιήσει τι ακριβώς προτείνεται, καθώς επίσης και το κόστος της συγκεκριμένης πρότασης.

Αναφέρθηκε, τέλος, ο περιφερειάρχης και στην παρατήρηση που έγινε πριν λίγες ημέρες, στην Τρίπολη, από τον Κάρστεν Ράσμουσεν επικεφαλής του τμήματος Ελλάδος – Κύπρου της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής (DG REGIO) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την μείωση του αριθμού των σχεδίων ΟΧΕ (Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις), όπως επίσης και στην προοπτική που ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε για ενίσχυση της “Μοριάς Α.Ε.”

Από την πλευρά της, η υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη δήλωσε σύμφωνη κατ’ αρχήν με την τριμερή επιτροπή, τονίζοντας ωστόσο ότι το υπουργείο ζητεί να προταθούν συγκεκριμένα πράγματα.

*Κεντρική φωτογραφία: Στιγμιότυπο από την τηλεδιάσκεψη

Navarino Agora
Δωρεάν Ψηφιακή Μαστρογραφία
Δουλειά για Σένα - dypa.gov.gr
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα
myΔΕΗ

ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Βόμβα στην περιφέρεια Πελοποννήσου: Στο …μικροσκόπιο η Σύμπραξη της διαχείρισης των απορριμμάτων

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Οι δεύτερες σκέψεις του Νίκα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Βολές σε Κουτσούλη και ΠΑΣΟΚ και από την παράταξη Τατούλη – «Αρχίζουν τα γραμμάτια και εξοφλούνται»

Βολές εναντίον του επικεφαλής της παράταξης του Περιφερειακού Συμβουλίου, την οποία στηρίζει το ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Κουτσούλη, με αφορμή την εκλογή του με

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Σφοδρή επίθεση Μάκαρη στην παράταξη του ΠΑΣΟΚ- «Σε συνεννόηση Πτωχός και Κουτσούλης»

Σφοδρή επίθεση εναντίον του συνδυασμού που στήριξε το ΠΑΣΟΚ στις περιφερειακές εκλογές και προσωπικά του επικεφαλής του, Δημήτρη Κουτσούλη, εξαπολύει με ανακοίνωσή

Το σχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικού πανεπιστημίου στην Καλαμάτα: Εγκαταστάσεις στο Ανατολικό Κέντρο για 200 φοιτητές – Συνεργασία με κολέγιο των ΗΠΑ και υποσχέσεις για οικονομικά οφέλη [αναλυτικά η πρόταση]

Στη δημοσιότητα δόθηκε η πρόταση της ΤΕΜΕΣ προς τον δήμο Καλαμάτας, σχετικά με την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικής Διεθνούς Σχολής Τουρισμού και

Δήμος Καλαμάτας: Προχωράει η κατασκευή του αγωγού ύδρευσης – Oλοκληρώθηκαν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων οι απαιτούμενες εργασίες μετά τον εντοπισμό ευρημάτων

Επανεκκίνησαν, δίχως προβλήματα, οι εργασίες κατασκευής του νέου αγωγού ύδρευσης Φ800, από τις Πηγές Πηδήματος στην Καλαμάτα, στην περιοχή της Άνθειας. Σύμφωνα

Δείτε επίσης