Εντυπωσιακή συμμετοχή στο φεστιβάλ της ΚΝΕ στην Καλαμάτα [φωτογραφίες]

9 Σεπτεμβρίου 2023

Εντυπωσιακή ήταν η προσέλευση την πρώτη μέρα του 49ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ, το οποίο διεξάγεται στην Καλαμάτα, καθώς πλήθος κόσμου, κυρίως νέοι, βρέθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στο πάρκο του Λιμενικού.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με παράσταση κουκλοθέατρου για τις μικρές ηλικίες και ακολούθησε συναυλία με το μαθητικό συγκρότημα «Εν ψυχρώ». 

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Δημήτρης Οικονομάκος, υποψήφιος με τη Λαϊκή Συσπείρωση Καλαμάτας, ο οποίος τόνισε την ανάγκη να ενισχυθεί το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης στις επερχόμενες εκλογές.

Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Θοδωρή Κωτσαντή, Γραμματέα του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ ο οποίος πριν την ομιλία έδωσε συνέντευξη στους μικρούς φίλους του Κόκκινου Αερόστατου.

Στην ομιλία του ο Γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ ανέφερε:

Συνεπείς με το καθιερωμένο, αγωνιστικό μας ραντεβού συναντιόμαστε για ακόμη μία χρονιά στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του “Οδηγητή”. Ένα Φεστιβάλ που είναι μόλις μία στάση μακριά από το να γράψει 50 χρόνια συνεχούς και αδιάλειπτης παρουσίας, που κρατάει τη σπίθα του αγώνα ζωντανή, με τη βαθιά πεποίθηση ότι η σπίθα αυτή τελικά θα φουντώσει και θα γίνει φλόγα! Και όπως είχε γράψει ο σπουδαίος Τούρκος κομμουνιστής ποιητής Ναζίμ Χικμέτ: «Θα γενούνε τα σκοτάδια λάμψη»!

Η Οργάνωσή μας, η ΚΝΕ, και το Κόμμα μας, το ΚΚΕ, πάντα άπλωναν το χέρι σε κάθε νέο άνθρωπο που αντιλαμβάνεται ότι το μοναδικό πράγμα ταιριαστό στην αξιοπρεπή ζωή και συγχρόνως η μοναδική διέξοδος για τον λαό είναι ο οργανωμένος αγώνας και η αμφισβήτηση ενός συστήματος που δεν έχει να προσφέρει πια τίποτα στην ανθρωπότητα.

Είμαστε περήφανοι γιατί στο ρεύμα αμφισβήτησης απέναντι στην κυρίαρχη πολιτική που υπάρχει μέσα στην ελληνική κοινωνία, που κάνει αισθητή την παρουσία του και συνεχώς διευρύνεται, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο, είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα ώστε αυτό το ρεύμα να γίνει ορμητικό ποτάμι και να σαρώσει το παλιό, το άδικο σύστημα της εκμετάλλευσης, το σάπιο κράτος που υπηρετεί τα κέρδη των λίγων και βουλιάζει στις λάσπες τις ανάγκες των πολλών.

Αυτό το «να πάμε αλλιώς», που αρχίζει να βγαίνει σαν φυσική αντίδραση από το στόμα χιλιάδων νέων ανθρώπων, δεν είναι απλώς ένα σύνθημα, αλλά έχει μετατραπεί σε αναγκαιότητα για την υπεράσπιση της ζωή μας.

Ειδικά μετά από ακόμα ένα θλιβερό καλοκαίρι ολέθριων πυρκαγιών, που συμπληρώθηκε από τις καταστροφικές πλημμύρες και τις εικόνες χάους στη Θεσσαλία ήρθε να επιβεβαιώσει αυτό το αίσθημα ανασφάλειας που νιώθει ο λαός μας.

Απολύτως δικαιολογημένα, αφού αυτή η επαναλαμβανόμενη καταστροφή που έρχεται σαν αναμενόμενο κακό και συμβαίνει ξανά και ξανά ακολουθώντας ένα επικίνδυνο μοτίβο καταστροφής και απειλής της ανθρώπινης ζωής, αποδεικνύει ότι ο λαός είναι μόνος και απροστάτευτος.

Η Μεσσηνία δυστυχώς το έχει βιώσει από πρώτο χέρι, έχει την θλιβερή “τιμή” να είναι στη μαύρη λίστα με τις πυρκαγιές κάθε χρόνο.

Γι’ αυτό η άθλια επανάληψη με τα καρβουνιασμένα δάση και τα πλημμυρισμένα  σπίτια προκαλεί τεράστια οργή.

Για τις ανθρώπινες ζωές που θρηνούμε, για τις περιουσίες, τους κόπους μιας ζωής, που χάνονται για πάντα, για τα αμέτρητα στρέμματα δάσους, που τα πνίγει το γκρίζο που αφήνει πίσω της η φωτιά, για την ανείπωτη λεηλασία του περιβάλλοντος, αλλά κυρίως οργή και αγανάκτηση για ένα κράτος ανίκανο να προστατέψει τον λαό και τον φυσικό πλούτο της χώρας, αλλά ταυτόχρονα προκλητικά ικανό για τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Για τις επερχόμενες Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές ανέφερε:

Μπροστά μας έχουμε μια ακόμα σημαντική πολιτική μάχη, αυτή των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών στις 8 Οκτώβρη.

Αυτή τη μάχη το Κόμμα μας τη δίνει και πάλι με στόχο να δυναμώσει η 100% λαϊκή, μαχητική αντιπολίτευση στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ, των άλλων κομμάτων του συστήματος, που υλοποιείται και από τον βραχίονα του αστικού κράτους που λέγεται τοπική διοίκηση.

Να δεχτεί ένα καινούριο χτύπημα ο αρνητικός συσχετισμός, να χάσουν δύναμη οι υποψήφιοι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, που σε πολλές περιπτώσεις ταυτίζονται, συμμετέχουν στα ίδια ψηφοδέλτια. Τόσο μεγάλες και αξεπέραστες είναι οι διαφορές τους…

Να καταποντιστουν οι διάφοροι ακροδεξιοί, αλλά και όσοι κρύβονται πίσω από τον μανδύα του “ανεξάρτητου”, αλλά είναι εντελώς εξαρτημένοι από αυτή την πολιτική και από διάφορα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Να έχει ο λαός και η νεολαία περισσότερους δημάρχους που θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της αγωνιστικής αρχής της Πάτρας, με δήμαρχο τον Κώστα Πελετίδη, να εκλέξουν περισσότερους δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους που θα είναι συμπαραστάτες στους αγώνες και τις διεκδικήσεις τους.

Ψηφίζουμε Λαϊκή Συσπείρωση, τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ σε όλους τους δήμους κι εδώ στην Καλαμάτα και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Ενισχύουμε τις εστίες διεκδίκησης και αντεπίθεσης, βάζουμε μπροστά τις ανάγκες των πολλών και όχι τα κέρδη των λίγων!

Τέτοιοι δοκιμασμένοι αγωνιστές συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια της “Λαϊκής Συσπείρωσης” που στηρίζει το ΚΚΕ σε όλη την Ελλάδα, και εδώ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με υποψήφιο περιφερειάρχη τον Νίκο Κουτουμάνο, αλλά και στον δήμο Καλαμάτας με υποψήφιο δήμαρχο τον Δημήτρη Οικονομάκο.

 O Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ έκλεισε την ομιλία του λέγοντας:

Είναι γραφτό η πιο μαύρη νύχτα να φέρει το φως… Άλλωστε, ο λαός μας βρέθηκε πολλές φορές στην ιστορία του αντιμέτωπος με τις πιο σκοτεινές νύχτες. Είχε να αντιμετωπίσει τις πιο σύνθετες και δύσκολες συνθήκες. Κι όμως τότε ήταν που σε πείσμα των καιρών έγραψε λαμπρές σελίδες αγώνων, ένδοξες στιγμές πάλης, γεμάτες αυταπάρνηση, θέληση και ηρωισμό που ενέπνευσαν και γαλούχησαν γενιές και γενιές.

Κι αν σήμερα φαίνονται οι μέρες να σκοτεινιάζουν επικίνδυνα και ο κλοιός να σφίγγει γύρω από την εργατική τάξη, τώρα είναι που ο λαός μας πρέπει και μπορεί σε αυτά τα βήματα να βαδίσει και να γράψει ξανά ιστορία. Γιατί είναι καθαρό ότι το σκοτάδι δεν φεύγει μόνο του αν δεν φωτίσεις το μέλλον. Και φωτεινό μέλλον δεν μπορεί να υπάρξει για τους εργαζόμενους, τη νέα γενιά, μέσα στο σύστημα της εκμετάλλευσης και τις αδικίας.

Οι φωτεινές μέρες του μέλλοντος είναι λουσμένες με τον αγώνα για κατάργηση της μισθωτής σκλαβιάς και το σπάσιμο των δεσμών της εκμετάλλευσης. Εκεί είναι η ελπίδα για να διαλύσουμε τα σκοτάδια και να ανασάνει η εργατική τάξη, να ζήσει καλύτερες μέρες. Με το ΚΚΕ, λοιπόν, για τον σοσιαλισμό, για να “γενούνε τα σκοτάδια λάμψη”!

Στο τέλος της ομιλίας παρουσιάστηκαν οι υποψήφιοι δήμαρχοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση στους δήμους της Μεσσηνίας καθώς και ο υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου Νίκος Κουτουμάνος.

Aκολούθησε συναυλία με τον Γιάννη Κότσιρα ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είναι τιμή μου που παίζω στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ».

Η βραδιά έκλεισε με Λαϊκό γλέντι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συγκινητική ήταν και η ανταπόκριση στο κάλεσμα των οργανώσεων Μεσσηνίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για συγκέντρωση πρώτης βοήθειας για τους πληγέντες από τις πλημμύρες:

Το 49ο Φεστιβάλ στη Καλαμάτα συνεχίζεται σήμερα (9/9 για δεύτερη μέρα με τοπικά μαθητικά συγκροτήματα, μεγάλη συναυλία full band με τον Εισβολέα και Λαϊκό-Ρεμπέτικο γλέντι με τους Ασσόδυο.

Navarino Agora
Δωρεάν Ψηφιακή Μαστρογραφία
Δουλειά για Σένα - dypa.gov.gr
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα
myΔΕΗ

ΕΛΛΑΔΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Για τη «σημαντικότερη αναβάθμιση της χώρας μετά την οικονομική κρίση» κάνει λόγο το Bloomberg

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ESM για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας: «Η Ελλάδα πέτυχε ένα ορόσημο», χάρη «στις προσπάθειες των κυβερνήσεων και του λαού της »

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΚΚΕ

Καλαμάτα: Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ στην οδό Λακωνικής – Συνάντηση με αυτοαπασχολούμενους και κατοίκους

Κλιμάκιο του ΚΚΕ περιόδευσε την Τρίτη στην οδό Λακωνικής, συνομιλώντας με αυτοαπασχολούμενος και κατοίκους της περιοχής. Επικεφαλής του κλιμακίου ήταν η Καραθανάση

Κλιμάκιο του ΚΚΕ στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας: Οι ελλείψεις σε προσωπικό και η εντατικοποίηση της εργασίας διαμορφώνουν μια επικίνδυνη κατάσταση για την υγεία του λαού

Περιοδεία πραγματοποίησε κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Λευτέρη Νικολάου – Αλαβάνο, ευρωβουλευτή, στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. Κατά τη διάρκεια της περιοδείας πραγματοποιήθηκε

Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας του ΚΚΕ στην Καλαμάτα: «Να φύγει η χώρα από τα πολεμικά σφαγεία των ιμπεριαλιστών»

Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Καλαμάτας πραγματοποίησε το απόγευμα της Δευτέρας (11/3) η Τομεακή Οργάνωση Μεσσηνίας του ΚΚΕ, ζητώντας να

Δείτε επίσης