Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ προς δύο υπουργούς για τα αρδευτικά δίκτυα του Φιλιατρινού φράγματος

14 Φεβρουαρίου 2024

Ερώτηση, προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τον υπουργό Περιβάλλοντος, σχετικά με τα αρδευτικά δίκτυα του Φιλιατρινού φράγματος, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανσόπουλος, Νίκος Παπαναστάσης και Διαμάντω Μανωλάκου.

Αναλυτικά, στην ερώτηση σημειώνεται:

«Υπάρχει σοβαρή καθυστέρηση στην κατασκευή των αναγκαίων αρδευτικών δικτύων, ώστε να λειτουργήσει το Φιλιατρινό φράγμα, έργο που έχει φτιαχτεί ήδη από το 2017. Σύμφωνα μάλιστα με ανακοίνωση Αγροτικού Συλλόγου της περιοχής ήδη παρατηρούνται εικόνες εγκατάλειψης του φράγματος, με ρωγμές σε στηθαία, που κρούουν καμπανάκι για την απαραίτητη συντήρηση του έργου και για την ολοκληρωμένη λειτουργία του.

Επιπλέον χαρακτηριστικό της εγκατάλειψης είναι το γεγονός πως η αντίστοιχη Μελέτη για τα αρδευτικά δίκτυα έχει ολοκληρωθεί από το 2016 και παρ’ όλα αυτά δεν έχει προχωρήσει τίποτα.

Σύμφωνα με την εκτίμηση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας η λειτουργία των αρδευτικών δικτύων θα δώσει πνοή στην αγροτική παραγωγή στην περιοχή καθώς με την κατασκευή τους θα αρδεύονται 34.000 στρέμματα ελιάς, θερμοκηπιακών και άλλων καλλιεργειών. Η απόδοση στην ελιά αναμένεται να αυξηθεί κατά 50% και στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες κατά 30%. Επίσης θα ανακουφιστεί ο υδροφόρος ορίζοντας και θα αμβλυνθεί ο κίνδυνος νιτρορύπανσης.

Ο κίνδυνος περαιτέρω καθυστέρησης του έργου πέραν της αδιαφορίας των αρμοδίων έχει να κάνει και με τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων για τα συγκεκριμένα έργα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου, εάν μέχρι τις 30/04/2024 δεν έχουν ξεκινήσει οι απαλλοτριώσεις και στη συνέχεια η κατασκευή των δικτύων υπάρχει κίνδυνος να χαθεί η χρηματοδότηση.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί,

– Για ποιο λόγο δεν προχωρούν οι διαδικασίες που αφορούν τις αναγκαίες απαλλοτριώσεις και την κατασκευή των αρδευτικών δικτύων.

– Ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε:

– Να προχωρήσουν οι απαραίτητες απαλλοτριώσεις άμεσα.

– Να ολοκληρωθεί η κατασκευή των αρδευτικών δικτύων.

– Να γίνουν τα απαραίτητα έργα συντήρησης».

Navarino Agora
Δωρεάν Ψηφιακή Μαστρογραφία
Δουλειά για Σένα - dypa.gov.gr
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα
myΔΕΗ

ΕΛΛΑΔΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Σκέρτσος: Οι πολίτες απαιτούν μια Ελλάδα, στην οποία θα αισθάνονται ελεύθεροι, δημιουργικοί και ευτυχισμένοι

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Μετά από 5 χρόνια και 11 αναβολές: Αποζημίωση 3.000 ευρώ σε διάδικο λόγω καθυστέρησης στην έκδοση απόφασης

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΚΚΕ

Καλαμάτα: Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ στην οδό Λακωνικής – Συνάντηση με αυτοαπασχολούμενους και κατοίκους

Κλιμάκιο του ΚΚΕ περιόδευσε την Τρίτη στην οδό Λακωνικής, συνομιλώντας με αυτοαπασχολούμενος και κατοίκους της περιοχής. Επικεφαλής του κλιμακίου ήταν η Καραθανάση

Κλιμάκιο του ΚΚΕ στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας: Οι ελλείψεις σε προσωπικό και η εντατικοποίηση της εργασίας διαμορφώνουν μια επικίνδυνη κατάσταση για την υγεία του λαού

Περιοδεία πραγματοποίησε κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Λευτέρη Νικολάου – Αλαβάνο, ευρωβουλευτή, στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. Κατά τη διάρκεια της περιοδείας πραγματοποιήθηκε

Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας του ΚΚΕ στην Καλαμάτα: «Να φύγει η χώρα από τα πολεμικά σφαγεία των ιμπεριαλιστών»

Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Καλαμάτας πραγματοποίησε το απόγευμα της Δευτέρας (11/3) η Τομεακή Οργάνωση Μεσσηνίας του ΚΚΕ, ζητώντας να

Δείτε επίσης