Ερευνητές από το Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης (UAB) και το Ινστιτούτο Εμβιομηχανικής της Καταλονίας (IBEC) ανακάλυψαν έναν αποτελεσματικό τρόπο χρήσης του μυκοβακτηριδίου (Mycobacterium Μ brumae) για τη θεραπεία του καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Η μέθοδος, που βασίζεται σε ένα γαλάκτωμα ελαιολάδου, δοκιμάστηκε σε ποντίκια, και δημοσιευθηκε στο περιοδικό Scientific Reports.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα κύτταρα του Mycobacterium brumae προσφέρουν καλύτερη εναλλακτική λύση στη θεραπεία του καρκίνου της ουροδόχου κύστης σε σχέση με τις τρέχουσες θεραπείες όπως π.χ. η ανοσοθεραπεία με βάση το Mycobacterium bovis, που μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις.
Από τότε, άρχισαν να αναζητούν τρόπους βελτίωσης της ανοσοθεραπευτικής δράσης του Μ. brumae δημιουργώντας γαλακτώματα που να αυξάνουν την ομοιογένεια και σταθερότητα των διαλυμάτων με το μυκοβακτηρίδιο και συνεπώς την αποτελεσματικότητά τους όταν εισάγονται στο σώμα.
Οι ερευνητές βρήκαν τρόπο να μειώνουν τους σβώλους που εμφανίζονται όταν τα κύτταρα μυκοβακτηριδίων, με υψηλή περιεκτικότητα λιπιδίων στα τοιχώματά τους, εισάγονται στο υδατικό διάλυμα (ορό) που γενικά χρησιμοποιείται για τη φαρμακευτική θεραπεία των ασθενών. Οι σβώλοι αυτοί παρεμβαίνουν στην αλληλεπίδραση μεταξύ μυκοβακτηριακών κυττάρων και των κυττάρων του οργανισμού, μειώνοντας την αντικαρκινική δράση.
Από όλες τις πιθανές λύσεις που εξετάστηκαν, ενα γαλάκτωμα με βάση το ελαιολάδο, είχε την καλύτερη ανοσολογικη απόκριση τόσο σε in vitro όσο και σε in vivo πειράματα ποντίκια με νόσο. Το ελαιόλαδο διατηρεί τη βιωσιμότητα των μυκοβακτηριδίων, εμποδίζει τη δημιουργία σβώλων κι έτσι παρέχει ευνοϊκότερες συνθήκες για την θεραπεία της νόσου.
Πηγή: olivenews.gr