Συνάντηση Κοζομπόλη με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για ζημιές και εξισωτική αποζημίωση

3 Οκτωβρίου 2018

Συνάντηση με τη βουλευτή Μεσσηνίας, Παναγιώτα Κοζομπόλη, είχε σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης. Αφορμή ήταν τα αιτήματα των καλλιεργητών ελιάς για άμεσες εκτιμήσεις μετά τις ζημιές που προκάλεσε το πέρασμα του κυκλώνα «Ζορμπά». Ο κ. Αραχωβίτης διαβεβαίωσε ότι έχει κινητοποιηθεί με εντατικούς ρυθμούς ο μηχανισμός του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ).

Ήδη κλιμάκια του ΕΛΓΑ πέρασαν από τη Μεσσηνία και τη Λακωνία και βρίσκεται σε εξέλιξη η πρώτη εκτίμηση των ζημιών. Η διαδικασία στη συνέχεια προβλέπει να γίνει αναγγελία ζημιάς από τους δήμους, μέσω των ανταποκριτών του ΕΛΓΑ και στη συνέχεια δηλώσεις ζημιάς από τους παραγωγούς. Αμέσως μετά θα γίνει η κανονική εκτίμηση ζημιάς, προκειμένου να αποζημιωθούν οι παραγωγοί. Οι ζημιές αφορούν κυρίως τον ελαιόκαρπο, ενώ υπάρχουν αναφορές και για ζημιές σε άλλες καλλιέργειες (θερμοκήπια κ.λπ.).

Σχετικά με την επαναχάραξη των μειονεκτικών περιοχών, ο Υπουργός δήλωσε, ότι η χάραξη/οριοθέτηση των ορεινών περιοχών δεν αλλάζει, ισχύει ως έχει, επειδή οι περιοχές αυτές έχουν καθοριστεί με βάση το υψόμετρο. Για τις λοιπές περιοχές που δεν εντάσσονται στο Κανονισμό 1305/2013 της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η χώρα μας ήδη από 2013 είχε υποχρέωση να δηλώσει, τέθηκε σε διαβούλευση ο χάρτης με τη νέα οριοθέτηση. Αυτό έγινε, με σκοπό να αξιοποιηθούν οι σχετικές προτάσεις και οι εξαιρούμενες περιοχές, που πλέον δεν πληρούν τα χαρακτηριστικά του κανονισμού 1305/2013 της ΕΕ, να ενταχθούν στις περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα ώστε να μην απολεσθεί η εξισωτική αποζημίωση και η σχετική μοριοδότηση.

Επιπλέον, για όσες περιοχές αναγκαστικά θα πρέπει να βγουν εκτός των μειονεκτικών, θα υπάρξει μία μεταβατική περίοδος και θα παίρνουν μέρος της εξισωτικής αποζημίωσης για δύο χρόνια.

Navarino Agora
Δωρεάν Ψηφιακή Μαστρογραφία
Δουλειά για Σένα - dypa.gov.gr
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα
myΔΕΗ

ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ο Σαμαράς «κλειδώνει» τον Παναγιώτη Νίκα στην αβεβαιότητα της Περιφέρειας Πελοποννήσου

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Πρωτοβουλία του Πέτρου Τατούλη για την απώλεια της εξισωτικής αποζημίωσης των αγροτών

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρυσομάλλης: Επιβεβαίωση όσων ξέραμε ήδη από 10 Ιανουαρίου για τον δικαστικό χάρτη της Μεσσηνίας – Αιχμές για τα «δια των ενεργειών μου»

Με αφορμή την εισαγωγή στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων, του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το

Χαρίτσης: «Η Νέα Αριστερά είναι ο χώρος που εκφράζει τους αριστερούς, κεντροαριστερούς, προοδευτικούς πολίτες σήμερα»

«Η Νέα Αριστερά είναι ο χώρος που εκφράζει τους αριστερούς, κεντροαριστερούς, προοδευτικούς πολίτες σήμερα», δηλώνει ο Αλέξης Χαρίτσης σε συνέντευξη του στην

Μαντάς για Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας: «Παραμένει ενεργό και πλήρως λειτουργικό, διατηρώντας τη δικαστική και χωρική αρμοδιότητα που κατείχε έως σήμερα»

Πλήρη διατήρηση της δικαστικής ύλης για το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας, με παράλληλη διατήρηση του συντριπτικά μεγαλύτερου μέρους της χωρικής του αρμοδιότητας, περιλαμβάνει το

ΠΑΣΟΚ: Ανακοίνωσε τους τελευταίους οκτώ υποψήφιους ευρωβουλευτές – Ο Γιάννης Πάζιος ανάμεσα στους «εκλεκτούς»

Ανακοινώθηκαν από το ΠΑΣΟΚ οι τελευταίοι 8 υποψήφιοι του κόμματος για τις ερχόμενες ευρωεκλογές. Ανάμεσα στους «εκλεκτούς» είναι και ο Γιάννης Πάζιος, μέλος της

Δείτε επίσης